Publikacija ‘Kako su dva grada rasla sa svojim najmlađima’

Admin Novosti, Ostale publikacije

Što se dogodi kad se udruže snage koje imaju želju, volju i viziju kako pomoći ranjivim skupinama? Dogode se dobri rezultati – rezultati zajedničkih aktivnosti koji osnažuju dionike da nastave raditi na ostvarivanju trajnih promjena.

Publikaciju ‘Kako su dva grada rasla sa svojim najmlađima’, primjeri dobre prakse i smjernice o uključivanju ranjivih skupina djece u predškolski odgoj i obrazovanje za donositelje odluka u gradovima i općinama’ napisao je UNICEF-ov tim djelatnika i suradnika na temelju aktivnosti provedenih u Slavonskom Brodu i Sisku, u kojima su sudjelovali brojni pojedinci, institucije i organizacije. Promjene  opisane u ovoj publikaciji započele su pozitivnim iskustvima programa ‘Krenimo zajedno’ koji je osmišljen i proveden od strane Pučkog otvorenog učilišta ‘Korak po korak’ u okviru djelovanja mreže REYN-Hrvatska.

Program obuhvaća:

  • edukaciju ‘Živjeti različitosti’ koja je usmjerena na rad s djelatnicima škola, vrtića, roditeljima, romskim pomagačima, predstavnicima grada, djelatnicima institucija ili lokalnih samouprava koje se bave djecom, a prioritetno nastoji stvoriti pozitivnu društvenu klimu u zajednici – povjerenje i partnerstvo;
  • edukaciju o poučavanju djece koja ne govore hrvatski jezik;
  • edukaciju o razvoju partnerstva s roditeljima namijenjenu odgojno-obrazovnim djelatnicima;
  • edukaciju za voditelje radionica za roditelje predškolaca ‘Poticajno roditeljstvo’
  • radionicu za roditelje predškolaca ‘Poticajno roditeljstvo’.

U spomenuta dva grada, timskim radom i trudom, nakon 4 godine provođenja programa ‘Krenimo zajedno’, došlo se do priželjkivanog cilja – od 2018. godine sva djeca uključena su u neki oblik predškolskog odgoja i obrazovanja.

Više o iskustvima predstavnika lokalnih zajednica, odgojno-obrazovnih djelatnika, roditelja i ostalih uključenih u program u ova dva grada čitajte u publikaciji ‘Kako su dva grada rasla sa svojim najmlađima’.