REYN-Hrvatska domaćin predstavnicima mreže REYN-Bugarska

Admin Novosti

4. i 5. studenoga 2019. godine, REYN-Hrvatska bila je domaćin studijskom posjetu šesnaest predstavnika mreže REYN-Bugarska koji dolaze iz područja odgoja i obrazovanja te nevladinih organizacija. U okviru studijskog posjeta, posjetili su Dječji vrtić ‘Pirgo’ u Kuršanci, Dječji vrtić ‘Zvjezdice’ u Šandorovcu te Osnovnu školu ‘Orehovica’ u Orehovici. Sudionici su kroz izlaganje predstavnika Međimurske županije imali prilike upoznati lokalne politike i mjere za uključivanje Roma u odgoj i obrazovanje na županijskoj razini.

Razmatrane su prakse koje pomiču granice, poput uvažavanja i veće vidljivosti jezika kod djece kojima hrvatski nije prvi jezik te uključivanja roditelja kao partnera u odgoju i obrazovanju djece. Veliki naglasak je stavljen i na korist i učinak uključivanja djece u predškolu te je istaknuta potreba da se djecu uključuju u predškolsko obrazovanje najkasnije u 5. godini života. Također, istaknuta je i nužnost proaktivnijeg pristupa institucija (obrazovanje, zdravstvo, socijalna zaštita) u informiranju roditelja. Sudionici su u velikoj mjeri prepoznali i vrijednost pristupa usmjerenog na dijete u ustanovama koje su posjetili.

Dodatno, u sklopu studijskog posjeta, 5. studenoga 2019. godine, Pučko otvoreno učilište ‘Korak po korak’ i Mreža podrške romskoj djeci REYN-Hrvatska, organizirali su okrugli stol ‘Prakse koje pomažu djeci’ koji se održao u OŠ ‘Orehovica’. Na okruglom stolu sudionici su imali priliku razmijeniti pozitivna iskustva na području odgojno-obrazovne integracije djece Roma s naglaskom na razvoj pozitivnog identiteta djece Roma. Bernarda Novak, učiteljica savjetnica iz OŠ dr. Ivana Novaka iz Macinca predstavila je različite dvojezične materijale za djecu koja govore bajaški jezik. Također, Bernarda Novak i Elvis Kralj iz OŠ ‘Pribislavec’ iz Pribislavca podijelili su iskustva s tečaja bajaško-rumunjskog jezika ‘BUNA ZUA! Kum ješč?’. Magdalena Lipić, Severina Oršuš i Ljubo Ignac iz OŠ ‘Mala Subotica’ prisutnima su prikazali vrlo pozitivna iskustva u uvođenju bajaško-rumunjskog jezika u redovnu nastavu u svrhu razvoja učenja hrvatskog jezika i razvoja pozitivnog identiteta djece Roma te iskustva i materijale za provedbu izvannastavnog programa za djecu Rome Bajaše ‘Daj pet! Da-m-sins!’.

Članovi mreže podrške romskoj djeci, REYN Bugarska predstavili su svoj primjer dobre prakse ‘Romi uzori u vrtićima i školama’. Ova praksa nastala je iz potrebe za odgajateljima i vrtićima u manjim i ruralnim sredinama gdje nedostaje profesionalaca i stručnjaka za rad s djecom, a posebno profesionalaca romske nacionalnosti. Iz tog razloga, osigurana je podrška i financiranje za zainteresirane buduće studente Rome uz uvjet da po završetku studija nastave pridonositi i raditi u svojoj zajednici.

Nakon okruglog stola sudionici su imali priliku posjetiti i novootvoreni Centar igre i knjižnicu igračaka ‘Krenimo zajedno’ koji djeluje u prostorijama osnovne škole Orehovica. Centar je inovativni, neformalni oblik podrške za djecu i njihove obitelji u zajednici, gdje se djeca mogu igrati i posuditi igračku, a roditelji se mogu susresti s drugim roditeljima u neformalnom okruženju – ali i upoznati predstavnice različitih institucija (npr. škole, socijalne zaštite, zdravlja).