Krenuli smo zajedno! Otvoren novi Centar igre u Orehovici

Admin Novosti

Danas u je Orehovici otvoren drugi Centar za igru i knjižnica igračaka ‘Krenimo zajedno’!/Centru dă žok šî knjižnică dă žukurij ‘Hajdec una îngrămadă’! Centar je ovtoren u prostoru Osnovne škole ‘Orehovica’ u partnerstvu Pučkog otvorenog učilišta Korak po korak, općine Orehovica i Osnovne škole ‘Orehovica’.

Orehovica je općina u Međimurskoj županiji s malim brojem stanovnika, svega 2.685, od čega 18,9 posto populacije čine pripadnici romske zajednice. Mnoga djeca na širem području općine ne idu u vrtić do svoje šeste godine, a neka od njih nemaju prilike igrati se poticajnim igračkama i susresti se sa slikovnicama te su još uvijek u procesu učenja hrvatskog jezika.

Centar igre otvoren je kako bi stvorio okruženje u kojem se djeca, roditelji ali i stariji članovi zajednice mogu družiti, susretati i igrati. Unutar Centra opremljena je knjižnica igračaka. U njoj djeca mogu besplatno posuditi igračku ili društvenu igru. Na taj način želimo pridonijeti obogaćivanju kućnog okruženja djece i stvoriti više prilika za učenje i druženje s obitelji i prijateljima.

Centrom ‘Krenimo zajedno’ upravlja lokalni akcijski tim sastavljen od predstavnika općine, škole, vrtića, nevladinih i drugih organizacija.

Trošak uređenja i rada Centra sufinanciran je sredstvima EU iz projekta ‘Toy to Share, Play to Care’, Općine Orehovica, te donacijama poslovnih i privatnih subjekata. U okviru spomenutog projekta centri igre slični ovome otvaraju se i na području Slovačke, Mađarske, Italije, Latvije, Nizozemske, Slovenije i Turske.