U Orehovici u tijeku pripreme za otvaranje novog Centra igre i knjižnice igračaka

Admin Novosti

Od lipnja 2019. godine, Općina Orehovica u partnerstvu s Osnovnom školom ‘Orehovica’ i Pučkim otvorenim učilištem Korak po korak pokrenula je inicijativu otvaranja Centra igre i knjižnice igračaka ‘Krenimo zajedno’ Orehovica namijenjenog djeci predškolske i rane osnovnoškolske dobi.

Unutar Centra bit će opremljena knjižnica igračaka u kojoj će se djeca na širem području Orehovice moći poigrati i besplatno posuditi igračku, slikovnicu ili društvenu igru. Osobito se to odnosi na djecu koja nemaju prilike odrastati u kućnom okruženju koje obiluje igračkama i poticajima za učenje. Kako bi Centar što kvalitetnije odgovarao na potrebe djece i njima važnih odraslih, potrebno je da uspostavimo lokalni akcijski tim – LAT, od predstavnika različitih institucija i organizacija na širem području općine Orehovica, koji će imati zadatak pratiti potrebe svih članova zajednice te raditi na integraciji ranjivih skupina, posebno djece i obitelji romske nacionalnosti.

U Sisku smo, 4. rujna 2019. godine, u prostorijama Centra igre i knjižnice igračaka ‘Krenimo zajedno’, održali prvi od tri dana edukacije Lokalnog akcijskog tima iz Orehovice koji će biti zadužen za upravljanje Centrom  u Orehovici.

Kroz rujan i listopad održat će se i druga dva dana edukacije za LAT tim, a paralelno s njima krenut će se u uređenje i opremanje te se očekuje da krajem ove godine Centar u Orehovici otvori svoja vrata.

Ove aktivnosti dio su projekta “Toy to Share, Play to Care” sufinanciranog sredstvima EU kroz program Erasmus +. Uz Hrvatsku koja sudjeluje preko Pučkog otvorenog učilišta ‘Korak po korak’, slične aktivnosti provode se još u Nizozemskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Italiji, Latviji, Sloveniji i Turskoj.

Cilj projekta je uključiti djecu predškolske i rane školske dobi koja dolaze iz ranjivih skupina u neformalni oblik odgoja i obrazovanja kako bi se pridonijelo lakšem prijelazu u osnovnoškolsko obrazovanje te kvalitetnijim obrazovnim iskustvima i obrazovnim ishodima. Taj se cilj namjerava postići kroz formiranje spomenutih timova te stvaranje okruženja za igru i učenje kroz igru.