U Koprivnici je započeo projekt (O)DRŽI KORAK

Admin Novosti

U Koprivnici je s 1. ožujka 2019. započeo projekt ‘(O)DRŽI KORAK: Obrazovanjem romske djece i mladih do održivog razvoja zajednice sufinanciran je sredstvima Švicarsko-hrvatskog programa suradnje u okviru Poziva „Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unapređenje ekonomske i socijalne kohezije“. Nositelj projekta je Udruga Roma Korak po Korak, a partneri na projektu su Pučko otvoreno učilište Korak po korak, osnovna škola Frana Koncelaka iz Drnja, osnovna škola Antuna Nemčića Gostovinskoga iz Koprivnice i Knjižnica i čitaonica Frana Galovića iz Koprivnice te Koprivničko-križevačka županija.

Ciljevi projekta su promocija uključivog i pravednijeg društva koje poštuje kulturnu raznolikost Roma i stvara jednake mogućnosti za integraciju u društvo te doprinijeti boljim mogućnostima djece i mladih Roma da se kvalitetno obrazuju i integriraju u društvo u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Pučko otvoreno učilište Korak po korak  će za učitelje razredne  nastave i druge  dionike uključene u odgoj i obrazovanje djece na području županije održati sljedeće edukacije:

‘Živjeti različitosti – obrazovanje za društvenu pravdu’ četverodnevna edukacija koja ima za cilj uvidjeti kako sve stupamo u socijalne odnose te osvještavanje osobnih stereotipa i predrasuda kao ograničenja osobnog i profesionalnog rasta. Također je cilj uvidjeti kako socioekonomske startne pozicije utječu na obrazovanje, zaposlenje i kasniji uspjeh u životu i kako to prevladati,

‘Odgoj za različitosti i poučavanje djece kojoj hrvatski nije prvi jezik’ je dvodnevna edukacija koja ima za cilj razvoj kompetencija učitelja za stvaranje multi-kulturalnog okruženja za učenje i za poučavanju djece kojoj hrvatski nije prvi jezik, odnosno djece koja kod kuće govore bajaški jezik, i

‘Partnerstvo s obiteljima’ – edukacija koja ima za cilj doprinijet  boljim mogućnostima djece i mladih Roma da se kvalitetno obrazuju i integriraju u društvo u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Temeljem ovih edukacija stvoriti će se uvjeti za uključivanje roditelja i to kroz spomenuti program  Poticajno roditeljstvo. Održati ćemo ukupno 15 radionica za roditelje i djecu, a radionice su namijenjene  razvoju partnerstva roditelja i škole, kroz aktivnosti usmjerene na razvoj pred-matematičkih i pred-čitalačkih vještina djece. Također, radionicama se roditelje usmjerava kako razvijati poticajno kućno okruženje za učenje za njihovo dijete.

U organizaciji drugog  partnera, Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ iz Koprivnice, predviđena je provedba programa namijenjenog djeci pod nazivom  Uskoči u vlak za bolji svijet koji se sastoji od dva dijela:

– Kulturno-edukativne aktivnosti koje uključuju radionice plesa, glazbe, slikanja, pričanja priča, cirkuskih vještina i robotike, i

– Bibliopedagoška aktivnost koja uključuje  edukativno-zabavne šetnje po knjižnici.