Zašto je bitna različitost djelatnika i istraživača u odgoju i obrazovanju?

Admin Ostale publikacije, Resursi

Bitno je da djeca mogu konkretno zamisliti svoju budućnost kroz odnose i povezanost sa starijim uzorima koji razumiju njihova životna iskustva. Učionice pružaju sjajan primjer za to. Iako različitosti među djecom rastu, često se događa da etnička struktura učitelja u školama ne prati taj trend.

Svako istraživanje vezano za djecu trebalo bi uzeti u obzir različitost dječje populacije u zemlji. Promoviranje etničke različitosti među istraživačima jedan je od načina za postizanje tog cilja. Mnoštvo iskustava i različite točke gledišta mogu unaprijediti proces istraživanja u svakom od koraka, od postavljanja istraživačkih pitanja, kvalitetnog prikupljanja podataka do analize i tumačenja nalaza.

Sve je više podataka o tome da rasna i etnička različitost doprinosi razvoju organizacije, jer proširuje različitost vještina i omogućava nove ideje i pristupe. Isto vrijedi i za istraživanja – različitost stvara kreativnost i inovacije. Uz to, mogla bi poboljšati kvalitetu i opseg istraživanja.

Također, bitno je da djeca mogu konkretno zamisliti svoju budućnost kroz odnose i povezanost sa starijim uzorima koji razumiju njihova životna iskustva. Učionice pružaju sjajan primjer za to. Iako različitosti među djecom rastu, često se događa da etnička struktura učitelja u školama ne prati taj trend. Sva djeca, većina i manjina, imaju koristi od učitelja koji pripadaju različitim skupinama- to razotkriva predrasude o etničkim grupama, pruža prilike za mentorstva i uzore i djeci, te se čak povezuje i s boljim akademskim uspjehom.

Svi bismo trebali shvatiti značaj raznolikosti profesionalnih timova koji imaju bogato razumijevanje zajednice kojoj služe. Kao pojedinci svakoga dana borimo se protiv predrasuda. Uključivanje više glasova i perspektiva logičan je korak u nastojanju da razvijemo inovativna, visokokvalitetna istraživanja koja možemo podijeliti s onima koji provode i donose odluke.

Svatko od nas trebao bi izaći iz svoje zone komfora i promovirati rad s drugim osobama različitog podrijetla i perspektiva. Priznajemo, takvo nešto ne postiže se preko noći. No, raznolikost nas čini jačima, i kao pojedince i kao organizacije. Ono što je najbitnije jest to da nas različitost bolje priprema na ispunjavanje misije poboljšanja života djece i obitelji.

Dio članka prilagođen je i preuzet sa stranice childtrends.org (pročitajte originalni članak u cijelosti, na engleskom jeziku) http://bit.ly/2nIruyP