STUDIJSKI POSJET MREŽE PODRŠKE ROMSKOJ DJECI REYN – HRVATSKA MREŽI REYN – SRBIJA

Admin Novosti

Od 18. do 21. listopada 2015. odvijao se studijski posjet članova mreže podrške romskoj djeci REYN – Hrvatska – predstavnika lokalnih zajednica iz Kutine, Kuršanca, Orehovice, Siska, Slavonskog Broda, Pribislavca, predstavnika POU ‘Korak po korak’ te predstavnika Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske – mreži REYN – Srbija. U okviru posjeta, 19. listopada u Gradskoj vijećnici grada Kragujevca održan je okrugli stol ‘Lokalne politike i primjeri dobre prakse i međusektorske suradnje u području socijalne i obrazovne inkluzije Roma’.

U popodnevnim satima organiziran je posjet naselju Bresnica i razgovor s obiteljima, te upoznavanje s resursima i provedenim aktivnostima u programima ranog razvoja ‘Bibiloteka igračaka OKZ Romanipen’. Predstavnici iz Hrvatske i Srbije međusobno su podijelili iskustva u radu pedagoških asistenata/romskih pomagača na razini obrazovnih institucija i u području međusektorske suradnje, te razgovarali o izazovima u praksi.

Sljedeća lokacija bila je Beograd, gdje su sudionici imali priliku sudjelovati na okruglom stolu ‘Razmjena iskustava u području socijalne i obrazovne inkluzije Roma u Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj – nacionalni okviri i inicijative’.

Posljednji dio studijskog posjeta pružio je priliku članovima REYN – Hrvatska da se upoznaju s provedbom programa poučavanja romskog jezika u Osnovnoj školi ‘Ištvan Sečenji’ u Subotici, programima rane intervencije te s djelovanjem Edukativnog centra Roma, nevladine organizacije koja povezuje i djeluje na različite aktere u zajednici, od institucija do praktičara. Ovom dijelu posjeta je prisustvovao i generalni konzul Republike Hrvatske, g. Velimir Pleša.