Izjava za medije povodom slučaja pronađene djevojčice koja govori bajaškim rumunjskim jezikom

Admin Novosti

„2. Ako su djetetu nezakonito uskraćene neke ili sve sastavnice identiteta, države stranke osigurat će odgovarajuću pomoć i zaštitu u cilju njegova što bržeg potvrđivanja.„ (Članak 8. Konvencije o pravima djeteta)

Izjava za medije povodom slučaja pronađene djevojčice koja govori bajaškim rumunjskim jezikom

„2. Ako su djetetu nezakonito uskraćene neke ili sve sastavnice identiteta, države stranke osigurat će odgovarajuću pomoć i zaštitu u cilju njegova što bržeg potvrđivanja.„ (Članak 8. Konvencije o pravima djeteta)

Kao Mreža podrške romskoj djeci REYN-Hrvatska, imamo građansku, profesionalnu i moralnu dužnost ukazati na sljedeće:

1. Centri za socijalnu skrb i ostale institucije vlasti imaju obavezu hitno djelovati na način da stupe u kontakt sa zajednicama Roma koji govore bajaškim rumunjskim jezikom u Hrvatskoj (prije svega tu se radi o Međimurskoj, Koprivničko-Križevačkoj, Brodsko-Posavskoj, Osječko-Baranjskoj, Vukovarsko-Srijemskoj te Sisačko-Moslavačkoj županiji), te sa zajednicama koje pričaju različite verzije rumunjskog jezika (uključujući Grad Zagreb). Neophodno je pronaći obitelj i zajednicu iz koje djevojčica dolazi te dalje postupati prema najboljem interesu djeteta.

2. Sustav mora voditi brigu o njegovanju identiteta svakog djeteta i u svakoj prilici – bilo da se radi o djetetu izbjeglici, romskom ili bilo kojem drugom djetetu. Ta briga uključuje i njegovanje djetetovog prvog (materinjeg) jezika koji je osnova ljudske spoznaje, komunikacije s drugim ljudima te djelovanja. Činjenica da je bilo potrebno oko 30 dana kako bi se utvrdilo da pronađena djevojčica priča jezikom kojim pričaju zajednice naših sugrađana udaljenih niti sat vremena od Zagreba ukazuje na to da stručnjaci koji rade s nezbrinutom romskom djecom nemaju dovoljno uvida u kontekst iz kojega ta djeca dolaze – poput činjenice da Romi u Hrvatskoj govore barem 2 različita jezika – Romani Chib (romski) i bajaški rumunjski, koji pak ima različite varijante.

3. U ovom slučaju potrebno je voditi računa o tome da se postojeći stereotipi i predrasude o Romima ne perpetuiraju u javnom i medijskom diskursu – i sami medijski izvještaji, kao i izjave stručnjaka koji su trenutno uključeni u skrb o pronađenoj djevojčici navode kako se radi o djetetu koje nije zapušteno, niti zanemareno, djetetu koje poznaje rutine i, kao što smo upravo doznali, ima dobro razvijene jezične vještine. Stoga mediji i osobe koje daju javne izjave o ovom slučaju trebaju paziti na to da se romska zajednica (još) jednom neutemeljeno ne optuži za nemar i nebrigu.

4. Važnost angažmana pojedinaca i javnosti – Inicijativa Are You Syrious je, putem medija i društvenih mreža angažirala ne samo domaću, već i inozemnu javnost (samo putem njihove Facebook stranice, informacije o pronađenoj djevojčici podijeljene su do danas prijepodne više od 6000 puta), te različite stručnjake oko ovoga slučaja, uključujući i tridesetak prevoditelja s jezika poput Urdua i Farsija koji se govore u mnogo udaljenijim krajevima od Međimurja. Taj angažman je na kraju urodio rješenjem. Time je potvrđena važnost djelovanja, ne samo institucija sustava, već i pojedinaca, građanki i građana.

Mreža podrške romskoj djeci REYN-Hrvatska pružat će, kroz svoje aktivnosti i članstvo svu potrebnu podršku u pronalasku obitelji djevojčice. Međutim, na kraju se moramo zapitati nekoliko važnih pitanja:

– Kako bi javnost i institucije reagirale da su otpočetka znale da se radi o djevojčici Romkinji?

– Koliko se djece sa sličnim iskustvom nalazi u institucijama u Hrvatskoj?

S poštovanjem i podrškom svakom djetetu,

Mreža podrške romskoj djeci REYN-Hrvatska

Fotografija preuzeta s FB stranice Are You Syrious?