Povjerenje i zajednička akcija ‐ studijski posjet članova REYN mreže Rumunjskoj

Main_reyn_1 Ono što je odmah bilo uočljivo prilikom posjete naselju Telechiu jest povjerenje koje prema ljudima iz Ruhame gaje stanovnici romskog naselja – vidljivo u načinu komunikacije, samopouzdanju i zadovoljstvu uslugama koje su im pružene u sklopu centra. Osobito značajan bio je susret s majkama koje su bile spremne otvoreno i iskreno ispričati o vlastitim iskustvima suradnje s Ruhamom, kao i o stvarima na koje su ponosne ili koje ih rastužuju.

O studijskom posjetu

Dragan Ignac iz Osnovne škole Orehovica i Asja Korbar iz POU Korak po Korak sudjelovali su u studijskom posjetu regiji Bihor na sjeverozapadu Rumunjske, blizu granice s Mađarskom. Studijski posjet organizirala je rumunjska Fondacija Ruhama zajedno s Međunarodnom organizacijom Korak po Korak (International Step by Step Association – ISSA) s ciljem predstavljanja integriranog pristupa uslugama vezanim uz doba ranog djetinjstva kojeg Fondacija Ruhama primjenjuje u suradnji s lokalnim vlastima i obrazovnim ustanovama u romskim zajednicama u mjestima Telechiu i Tinca. U studijskom posjetu sudjelovale su osobe iz nekoliko različitih zemalja – Albanije, Francuske, Hrvatske, Kosova, Poljske, Slovenije, Srbije, Španjolske, Ukrajine i Velike Britanije.

Štosu integriraneusluge?

Integrirane usluge zapravo znače suradnju pružatelja socijalnih usluga iz nekoliko sektora – obrazovnog, zdravstvenog i socijalnog, s ciljem poboljšanja uvjeta života i položaja pripadnika romskih zajednica. Fondacija Ruhama je zato pokrenula multifunkcionalne centre smještene u samim romskim zajednicama koji pružaju različite mogućnosti i usluge – od pripreme za školu u formi predškole ili vrtića, programa edukacije za roditelje, usluga zdravstvenih medijatora čiji je zadatak podrška Romima u korištenju različitih prava u zdravstvu pa sve do korištenja osnovnih životnih potrepština poput mašine za pranje rublja. Osim multifunkcionalnih centara, Fondacija Ruhama pokrenula je čitav niz inicijativa unutar romskih zajednica i za romske zajednice ‐ poput gradnje kuća i pomoći u dobivanju osnovne infrastrukture u naselju Telechiu.

Ako želimo da ono što činimo ima smisla i učinka....

Ono što je odmah bilo uočljivo prilikom posjete naselju Telechiu jest povjerenje koje prema ljudima iz Ruhame gaje stanovnici romskog naselja – vidljivo u načinu komunikacije, samopouzdanju i zadovoljstvu uslugama koje su im pružene u sklopu centra. Osobito značajan bio je susret s majkama koje su bile spremne otvoreno i iskreno ispričati o vlastitim iskustvima suradnje s Ruhamom, kao i o stvarima na koje su ponosne ili koje ih rastužuju.

Iskustvo studijskog posjeta navelo je sudionike na zaključak da je za uspješnu provedbu akcija usmjerenih na poboljšanje kvalitete života pripadnika romske zajednice ključno nekoliko stvari – prvo, potrebno je steći povjerenje stanovnika naselja, što nije nimalo lak zadatak, niti se može 'projektno' planirati, već zahtjeva visoku razinu (samo)refleksije osoba koje provode akcije, sposobnost razumijevanja tuđih potreba te sposobnost mijenjanja kako vlastite perspektive, tako i zadanih obrazaca provedbe projekata; drugo, potrebno je planirati suradnju s lokalnim vlastima na mudar način koji će omogućiti značaj i održivost promjene koju želimo vidjeti u zajednici; treće, važno je iskoristiti prilike u kojoj rezultati akcija mogu postati vidljivi javnosti, medijima i donosiocima odluka; četvrto, ovakve akcije ne mogu biti izvedene isključivo za pripadnike romske zajednice, već u partnerskoj suradnji s njima, pogotovo kroz podijelu uloga i moći u provedbi.

Pitanje integracije 

Predstavnici Fondacije Ruhama, Daniela Tutos i Marian Daragiu, čitavo su ovo iskustvo učenja vodili s nevjerojatnom predanošću i strpljenjem te su cijelo vrijeme isticali kako žele sudionicima pokazati i pričati o ne samo dobrim praksama, već i o, kako su ih sami nazvali, neuspjesima i izazovima na koje nailaze u svom radu. Oni naime smatraju, a autori ovog teksta se slažu, kako se upravo na taj način može dobiti dragocjeno znanje koje će omogućiti da se potrebna, značajna, sistemska promjena doista i proizvede. Jedno od pitanja koje svakako ostaje jest da, iako ovakve prakse utječu na poboljšanje kvalitete života u romskoj zajednici, na koji način se u ovakve ili druge akcije, inače namijenjene romskim zajednicama, mogu uključiti i pripadnici ostalih skupina, kako bi se time omogućila bolja integracija i osnažila društvena kohezija.

Autori:
Dragan Ignac (OŠ Orehovica, Udruga za obrazovanje Roma – UZOR)
Asja Korbar (POU Korak po Korak)

Preporučite članak: